Karl Nehammer: Austria, tot contra aderarii Romaniei la Schengen

Karl Nehammer, cancelarul austriac, considera ca extinderea Spatiului Schengen nu este oportuna si poate avea loc doar cand functioneaza protectia frontierelor externe, a relatat presa de la Viena.

Cancelarul Nehammer a transmis sambata, 16 septembrie, ca isi mentine veto-ul, la cateva zile dupa ce premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca Romania va da in judecata Austria la Curtea Europena de Justitie, daca va continua sa blocheze aderarea tarii la Schengen.

Extinderea poate fi pusa in aplicare doar atunci cand protectia frontierelor externe functioneaza. Acesta nu este momentul potrivit”, a spus Karl Nehammer pentru publicatia austriaca Kleine Zeitung. El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre tarile Schengen. Cancelarul le considera justificate din cauza presiunii migratiei la frontierele externe ale UE. Recentele conflicte legate de primavara araba si de Ucraina au condus la inundarea Europei cu imigranti.

Mai mult, din cauza situatiei din Lampedusa, cancelarul Austriei ia in calcul si controale extraordinare la granita cu Italia. Nehammer a discutat telefonic cu omologul sau din Italia, Giorgia Meloni. Intr-un interviu acordat Kleine Zeitung, cancelarul a raspuns afirmativ la intrebarea: “Vom controla in curand si frontiera cu Italia, dupa ce Lampedusa a declarat starea de urgenta?”.

Potrivit lui Nehammer, autoritatile austriece au intensificat operatiunile in zona de frontiera cu Italia, ca raspuns la instituirea starii de urgenta in Lampedusa. „Urmarim acest lucru. Este vorba despre lupta impotriva rutelor de contrabanda”, a declarat el.

Intre membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil sa se introduca in curand controale extraordinare pentru o perioada. Franta, de exemplu, controleaza frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului si a imigratiei ilegale. Austria controleaza deja frontierele cu Ungaria si Slovenia, avand in vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE. In aceste conditii, sansele Romaniei de a adera la Schengen sunt nule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *