Medicii clujeni au facut experimente ilegale cu medicamente

Peste 20 de perchezitii au fost facute marti, la cabinete medicale din Arad, Bucuresti, Cluj, Constanta si Dolj intr-un dosar in care sunt vizate 31 de spitale.

Politistii au făcut percheziții și la Clinica de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Cluj. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Monica Costin, a confirmat acest lucru. “S-au facut perchezitii care au vizat studiile clinice, mai exact patru studii clinice. Nu am contractele de studii clinice in fata, deci nu stiu niciun detaliu”, a declarat Monica Costin.

Directorul spitalului din Turda subliniaza ca desfasurarea unor cercetari si experimente presupune niste reguli stricte care trebuie respectate, inclusiv informarea pacienților pe care se fac aceste teste. “In ceea ce priveste desfasurarea unor cercetari si experimente pe pacienti, exista un protocol, cu reguli bine stabilite de la Ministerul Sanatatii, se face acordul informal, se respecta mai multe etape intr-o cercetare stiintifica”, a spus Vasile Grumaz.

Medicii vizati de descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt cercetati pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale. Medicii fie au falsificat consimtamantul pacientilor, fie au inclus in studii persoane care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul.

Comunicatul IGPR precizeaza ca „Din cercetari a reiesit ca mai multi angajati din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei (medicamente folosite in special pentru tratarea unor boli mentale). Astfel, medicii inclusi in derularea de studii clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor — subiecti, fie prin falsificarea consimtamantului de participare la studiu acordat de catre pacient sau de catre apartinatorii acestuia, fie prin consemnarea in fisele de evaluare sau foile de observatii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia”.

Medicii sunt suspectați ca ar fi inclus in studiu persoane care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau ca nu ar fi administrat medicamentul pacientului. Medicii ar fi prezentat ulterior catre sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizarii si aprobarii punerii pe piata a respectivelor medicamente ce au facut obiectul studiului clinic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *