O scoala speciala unica in tara va fi reabilitata

Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Kozmutza Flóra” din Cluj-Napoca, singura scoala din Romania destinata copiilor cu deficiente de auz, cu limba de predare maghiara, urmeaza sa beneficieze de ample lucrari de reabilitare. In acest sens, Consiliul Judetean Cluj, sub a carui autoritate functioneaza scoala, a aprobat deja indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Reabilitare structurala si reamenajare arhitecturala pentru cladirea de ateliere la Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Kozmutza Flóra””.

„Vom reabilita acest spatiu si il vom transforma intr-un mediu propice derularii terapiilor complementare si valorificarii aptitudinilor acestor copii. La finalul lucrarilor, cladirea va corespunde celor mai exigente standarde in domeniu si va putea fi folosita la capacitate maxima, pe parcursul intregului an educational”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Infiintata in urma cu mai bine de un secol, in anul 1888, Scoala Gimnaziala „Kozmutza Flóra” a functionat de-a lungul anilor in diferite locatii din Cluj-Napoca. Sediul actual al unitatii de invatamant i-a fost atribuit acesteia incepand cu anul 1959, activitatea desfasurandu-se in prezent in trei corpuri de cladire, respectiv scoala, internatul si atelierele. Dintre acestea, cladirea care gazduieste scoala a beneficiat in anul 2013 de ample lucrari de reabilitare si izolare termica iar internatul unitatii functioneaza intr-o constructie noua si moderna, edificata in anul 2001.

In ceea ce priveste cel de-al treilea corp de cladire, cel ce va face obiectul investitiei recent aprobate, acesta se afla intr-o stare avansata de degradare, fiind ridicat in anul 1918. Din cauza acestei stari precare, cladirea ce gazduieste atelierele, indispensabil necesare procesului educational si recuperatoriu, nu poate fi utilizata in conditii normale, atelierele avand loc in aceasta incinta doar pe parcursul verii.

Intrucat cladirea este improprie desfasurarii activitatilor educationale si terapiilor complementare, Consiliul Judetean Cluj a solicitat elaborarea unei documentatii tehnice care sa stabileasca modalitatea optima de reabilitare si modernizare a acesteia. Potrivit expertizei efectuate, sunt necesare si urmeaza a se realiza o serie de lucrari de interventii la fundatiile cladirii, la elementele verticale portante, la plansee si sarpanta, precum si lucrari pentru reabilitarea scarilor si a cosurilor de fum.

In ceea ce priveste valoarea totala a investitiei, aceasta se ridica la 799,39 de mii de euro, Consiliul Judetean urmand sa aplice in acest sens pentru obtinerea unei finantari nerambursabile. In ceea ce priveste termenul maxim de executie al lucrarilor de reabilitare structurala si reamenajare arhitecturala a acestui imobil cu o suprafata construita de 648,2 mp, acesta este de 25 de luni.

Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienţi de Auz „Kozmutza Flóra” este o institutie de invatamant special care asigura servicii adecvate pentru copiii cu cerinte educationale speciale. Pe langa copiii cu deficiente de auz, sunt scolarizati aici elevi cu autism, cu deficiente mintale severe si elevi cu tulburari de invatare si deficiente usoare, proveniti din judetul Cluj si din judetele limitrofe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *