Parchetul militar: Interventia jandarmeriei a fost nejustificata

Parchetul militar spune ca interventia jandarmeriei din Piata Victoriei a fost nejustificata. Intreaga operatiune ar fi fost girata de fostul sef al Jandarmeriei, Sebastian Cucos. Pana acum, 192 de protestatari raniti au cerut ca jandarmii violenti sa fie cercetati penal.

Interventia brutala din Piata Victoriei a fost nejustificata. Aceasta este concluzia preliminara la care au ajuns procurorii militari dupa ce au primit planul conform caruia au actionat fortele de ordine.

Anchetatorii din Parchetul militar asteapta acum si informatiile care au stat la baza interventiei. Prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, apropiata de cuplul Firea-Pandele, refuza insa sa dea documentul prin care a cerut eliberarea zonei.

La 4 zile de la solicitare, anchetatorii au primit planul de actiune, planul de interventie si jurnalul actiunilor operative. Chiar si asa Jandarmeria Romana refuza in continuare sa explice de ce militarii au intervenit cu atata brutalitate in Piata Victoriei pentru ca in final peste 450 de oameni sa fie raniti.

Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar: “Exista elemente si indicii doveditoare privitor la amploarea evenimentelor ce urmau sa se desfasoare sau sa aiba loc. In opinia mea, sub nicio forma, acte de agresiune exacerbate nu se justificau, atata vreme cat existau multiple modalitati de estompare a unor demersuri care urmau sa degenereze”.

Pana acum au fost identificati 160 dintre jandarmii care au batut manifestanti. Unii dintre ei ar putea fi acuzati de purtare abuziva, abuz in serviciu sau neglijenta in serviciu. Zeci de oameni au fost loviti in cap cu bastoanele sau cu pumnii. Manualul privind imobilizarea unui suspect spune clar ca militarii nu au voie sa dea in aceasta zona extrem de sensibila.

Prefectul este vinovat

Procurorii militari sustin ca din documentele primite nu reiese ca ministrul de Interne ar fi fost implicat in coordonarea interventiei. Intreaga operatiune ar fi fost girata de fostul sef al Jandarmeriei, Sebastian Cucos. In plus ordinul de eliberare a pietei a fost aprobat de prefectul Capitalei.

Procurorii militari sunt revoltati si de faptul ca prefectul nu a trimis nici pana acum, la cinci zile de la evenimentele teribile, ordinul prin care le-a cerut jandarmilor sa intervina in forta impotriva manifestantilor. Speranta Cliseru este cea care le-a cerut sa elibereze zona de protest, dar anchetatorii vor sa afle si cine i-a cerut unda verde pentru aceasta interventie neobisnuit de brutala.

Intre timp, anchetatorii scot la lumina si incercarile jandarmilor de a atrage la proteste un procuror militar. Jandarmii intentionau ca prin prezenta lui in preajma centrului de comanda sa dea aparenta unor actiuni legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *