Peste 3,2 milioane de euro pentru reabilitarea termica a Scolii Speciale SAMUS

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a semnat doua noi contracte cu finantare nerambursabila europeana. Ele se refera la Scoala Speciala SAMUS.

Acestea vizeaza cresterea eficientei energetice a cladirilor cantina, internat, scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare. Scoala Profesionala Speciala SAMUS se afla in subordinea forului administrativ judetean.

Proiectele beneficiaza de asistenta financiara nerambursabila prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1. Sprijinirea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice, si in sectorul locuintelor Operatiunea B – Cladiri Publice.

E o reusita majora intrucat vorbim despre investitii importante si consistente, pe care le realizam cu bani europeni. Pentru majoritatea cladirilor, consumul necesar incalzirii va scadea cu peste 50%. Ceea ce e insa cu adevarat important e faptul ca in acest fel vom reusi sa oferim elevilor cu nevoi speciale conditii optime de studiu si de cazare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Concret, proiectele vizeaza reabilitarea termica a celor cinci cladiri ale Școlii SAMUS – internat, cantina, scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare. Reabilitarea se realizeaza prin izolarea termica a fetelor exterioare ale elementelor componente ale anvelopei. Scopul este reducerea consumurilor de energie din surse conventionale si diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceste operatiuni au rolul de a reduce consumul anual specific de energie calculat, astfel incat pentru incalzirea internatului, a scolii, atelierului si a salii de sport cu baza de recuperare, acesta va scadea sub 150 kWh/mp arie utila, iar cel pentru incalzirea cantinei va scadea sub 200 kWh/mp arie utila, in conditii de eficienta economica. Nu in ultimul rand, prin intermediul proiectului se vor instala panouri solare, in scopul cresterii eficientei cladirilor.

Valoarea totala a investitiilor la SAMUS

Cele doua proiecte care urmaresc cresterea eficientei energetice a cladirilor Scolii Profesionale Speciale SAMUS au o valoare totala de 15.264.798,26 de lei. 11.390.190,83 de lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila, iar contributia proprie a Consiliului Judetean Cluj este de 4.102.411,25 lei. Implementarea celor doua proiecte va conduce la imbunatatirea parametrilor relevanti privind eficienta energetica. Implicit, se vor reduce costurile de mentenanta si de intretinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *