Schimb de experienta si de bune practici cu experti polonezi la Scoala Gimnaziala Speciala Dej
Scoala Gimnaziala Speciala Dej, institutie de invatamant special aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a derulat pe parcursul saptamanii trecute un program de activitati de Job Shadowing – activitati de invatare in grup si de observare la locul de munca, pentru 10 profesori din Polonia, de la Zespol Szkol No. 16, Bialystok, care lucreaza, la randul lor, cu elevi cu cerinte educative speciale (CES).
„Este o initiativa mai mult decat laudabila intrucat, prin aceasta experienta, Scoala Speciala Dej contribuie la nivel comunitar la deschiderea spre Europa, la diseminarea de bune practici educationale ale scolii romanesti si aduce plus valoare comunitatii educationale prin perceptia de scoala resursa de bune practici”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
In timpul programului, oaspetii polonezi au asistat la activitatile pe care profesorii din Scoala Gimnaziala Speciala Dej le-au derulat zilnic cu elevii, au interactionat cu acestia si au realizat schimburi de bune practici educationale. Manifestarile organizate au presupus participarea la activitatile curriculare din cadrul programului de dimineata al elevilor la disciplinele limba si literatura romana, matematica, geografie, biologie, educatie fizica si sport, istorie, cunoasterea mediului, etc. In cadrul programului de dupa-amiaza, activitatile s-au concentrat pe formarea autonomiei personale si sociale derulate la Atelierul Gastronomic, Atelierul TIC si Cabinetul de ludoterapie. Activitatile de terapii specifice s-au desfasurat in cadrul Camerei Senzoriale, la Cabinetele de Terapia Limbajului si la Cabinetul de Kinetoterapie. In acelasi timp, prin activitatile de socializare s-au pus in valoare traditiile specifice zonei, prin organizarea unui spectacol de dans popular organizat in cadrul unei sezatori cu elevii.
De asemenea, programul saptamanii a mai presupus si realizarea unei vizite la Primaria Municipiului Dej si derularea de activitati la Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” din Dej pentru a evidentia munca cu elevii cu cerinte educationale speciale din scoala de masa, munca pe care o realizeaza cadrul didactic de sprijin/itinerant. Evenimentele s-au incheiat cu discutii referitoare la activitatile derulate, importanta si scopul acestora pentru elevi, dar si realizarea de schimburi educationale la nivel metodic si didactic.
Valorificarea experientelor din cadrul acestui program va avea impact la nivelul elevilor in cadrul activitatilor curriculare si terapeutice prin aplicarea la clasa a metodelor si tehnicilor preluate din experientele impartasite de profesorii polonezi, adaptate la specificul acestora. In ceea ce ii priveste pe profesori, schimbul de bune practici didactice si metodice venite din spatiul european este foarte important intrucat va avea efect asupra evolutiei personale si profesionale a acestora, asupra dezvoltarii unor competente noi in predare-invatare-evaluare-recuperare terapeutica, dar si asupra dezvoltarii abilitatilor si competentelor de comunicare in limba engleza.
Programul de Job Shadowing desfasurat in perioada 25 – 29 septembrie a.c. este al doilea program de acest tip derulat de Scoala Gimnaziala Speciala Dej, primul avand loc in luna mai 2016. Totodata, acesta va fi urmat de un alt astfel de program care se va desfasura in luna octombrie a anului in curs cand scoala de invatamant special din Dej va mai primi o delegatie din Polonia, formata din alti 10 profesori care, de asemenea, vor participa la activitatile scolii.