Ce nu e bine sa faci de Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Parascheva este celebrata anual de crestinii ortodocsi in data de 14 octombrie. Sarbatoarea este marcata cu cruce rosie in calendarul ortodox.

Cunoscuta popular si ca Sfanta Paraschiva, Cuvioasa Parascheva s-a nascut aproape de Constantinopol. Parintii acesteia erau bogati si credinciosi. La varsta de zece ani, a auzit in biserica cuvintele: ”Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) moment in care decide sa urmeze calea celor sfinte.

Se duce la Constantinopol unde calugarii o invata sa se bucure de viata duhovniceasca. Va merge apoi la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va locui urmatorii 5 ani. Pleaca apoi spre Tara Sfanta, iar dupa ce vede Ierusalimul se opreste la o manastire de calugarite din pustiul Iordanului.

La 25 de ani, un inger ii spune in vis sa se intoarca la casa parinteasca. Revine in Epivat, iar dupa doi ani trece la cele vesnice.

In gospodariile de la tara oamenii aprind focuri, pentru a alunga spiritele rele. Ciobanii considera ca iarna ce urmeaza va fi una grea daca oile dorm ingramadite, sau una usoara daca dorm rasfirate. Se mai spune si ca daca ziua de Sfanta Parascheva nu este una ploioasa, iarna va fi grea.

In aceasta zi se fac praznice pentru morti si se impart ofrande.

Ce nu ai voie sa faci?

– Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei ce lucreaza au parte de necazuri la serviciu sau in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim smeriti.

– Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani sau alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa il ajuti.

– E bine sa imparti covrigi, lipii, must sau vin rosu celor nevoiasi. Cei ce dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate.

– Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat de rece ar fi. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor.

– Daca esti necasatorita, nu ai voie sa crosetezi sau sa cosi. Se spune ca femeile ce fac aceste lucruri nu se vor marita niciodata.

– Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina slujba in majoritatea bisericilor ortodoxe.

Sfanta Parascheva de la Iasi se bucura la noi in tara de un cult deosebit si este extrem de apreciata de credinciosi pentru minunile sale. Moastele Cuvioasei se afla la Iasi, iar sarbatoarea din 14 octombrie are o insemnatate aparte pentru romani. In zilele de sarbatoare, in zilele de post si in fiecare vineri, considerata ziua Cuvioasei Parascheva, credinciosii se aduna la racla Sfintei, aducand flori, daruri si imbracaminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *