Un nou obiectiv turistic de mare interes, deschis pentru vizitare

Ieri a avut loc ceremonia de inaugurare a unui nou obiectiv turistic de mare interes, de acum deschis pentru vizitare.

Acest obiectiv turistic este cel mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din judetul Cluj – Defileul Rezervatiei Naturale „Cheile Turenilor”. La eveniment au participat vicepresedintele Consiliul Judetean Cluj, directorul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj si primarul comunei Tureni.

Implicarea deosebita a echipei Salvamont Cluj a facut posibila inaugurarea de astazi. Ma bucur ca zestrea turistica a judetului s-a imbogatit cu un nou obiectiv, extrem de atragator, pus acum la dispozitia oricarei persoane interesate. Relieful din Cheile Turenilor este unul extrem de spectaculos si salbatic, cu un traseu ingust si accidentat, senzatiile traite de vizitatori fiind cu adevarat unice”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Chiar daca parcurgerea Cheilor Turenilor era posibila si pana in acest moment, cel putin teoretic, accesul era unul extrem de dificil din cauza faptului ca presupune traversarea Paraului Racilor, de mai multe ori. Din acest motiv, traseul era parcurs exclusiv de catre persoane initiate, detinatoare de echipament specializat.

Modificari aduse

Serviciul Salvamont-Salvaspeo a initiat la inceputul verii un amplu proces de viabilizare a traseului. Echiparea intregului defileu desfasurandu-se intr-o perioada de aproximativ trei luni. Versantul stang a fost, astfel, echipat cu cabluri din otel si scoabe metalice la nivelul picioarelor. Totodata, pentru amenajarea traseului a fost toaletata vegetatia marunta, fara a se interveni asupra arborilor. De asemenea, a fost marcat traseul in varianta de circuit, fiind incluse panourile din traseul tematic existent. Au fost instalate panouri privind regulile de vizitare si echipamentul minim necesar parcurgerii in siguranta a traseului. S-au montat panouri tematice cu specii de flori si fluturi intalnite in Rezervatia Naturala Cheile Turenilor.

Doresc, in primul rand, sa felicit Salvamont Cluj si conducerea primariei Tureni pentru efortul depus in revitalizarea acestui traseu turistic deosebit. In continuare, Consiliul Judetean Cluj va sprijini acest demers, inclusiv financiar, pentru punerea in valoare a acestui sit si atragerea unui numar cat mai mare de turisti, iubitori de natura”, a declarat domnul Vákár István.

Cum se prezinta traseul

Parcurgerea traseului de vizitare, in lungime de circa 1,6 km, se poate realiza in aproximativ 2,5 ore. Necesita folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, casca). Vremea trebuie sa fie stabila, fara risc de furtuna – risc de viitura. Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj recomanda turistilor ca parcurgerea sa se efectueze in circuit (punct albastru). Acesta porneste dinspre localitatea Tureni, coboara prin defileu si revine pe versantul stang. Se include astfel si traseul tematic realizat in acest sens de Asociatia Potaissa Turda.

Situate la nord de municipiul Turda, intre localitatile Tureni si Copaceni, la aproximativ 18 km de Cheile Turzii  –  6 km in linie dreapta, Cheile Turenilor sunt declarate Rezervatie naturala si parc arheologic. Statutul a fost dobandit ca urmare a numeroaselor terase si pesteri gasite aici, presupuse a fi locuite. Importante au fost si numeroasele obiecte descoperite, precum unelte, ceramica, monezi, etc. Rezervatia ocupa o suprafata de aproximativ 25 de ha. Include o lungime efectiva a cheilor de 1.850 de metri si o inaltime maxima a peretilor de pana la 150 de metri, acestia fiind decorati cu numeroase forme carstice jurasice. Cheile gazduiesc numeroase cascade, marmite, aproximativ 30 de pesteri. Pe langa stancaria extrem de spectaculoasa, vizitatorii pot admira si o larga varietate de plante si animale, in special pasari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *