Unda verde din Baciu va functiona abia din 2021

Au fost instalate o parte din semafoarele inteligente din Baciu. Proiectul de unda verde va fi terminat insa abia anul viiitor.

Sunt instalate semafoarele de la Petrom, de la intersectia cu str. Privighetorii, si cele din dreptul magazinului. Ultimele doua din proiect vor fi instalate in cursul anului viitor”, spune Janos J. Balazs, primarul comunei Baciu.

O parte din semafoarele proiectului de unda verde au fost instalate.

Unda verde din Baciu va fi formata, asadar, din cinci semafoare inteligente. Ele sunt postate astfel: intersectia drumului de incinta de la Uzina Mecanica/Petrom si str. Observator; intersectia cu str. Jupiter; trecerea de pietoni de la moara Baciu; intersectia de la fabrica Napolact si intersectia cu str. Privighetorii – cu programarea diagramei pentru unda verde. Mai exista si patru cu buton (Aleea Crinului – magazinul Regina, Caminul Cultural Baciu – Politia Baciu, Gradinita Baciu si Școala Baciu). Acestea sunt amplasate la trecerile de pietoni.

Proiectul semaforizarii inteligente in comuna clujeana a fost lansat in 2016. In 2018, ideea a fost insa abandonata. Atunci, dupa finalizarea licitatiei, firma castigatoare nu a mai realizat si proiectul. Contractul a fost reziliat si s-a scos la licitatie montarea fiecarui semafor in parte.

Ce inseamna semaforizare inteligenta? Semaforul citeste traficul de pe drumul national, numara masinile si, in functie de cate autovehicule sunt, le permite sa circule sau le opreste. La fel si pe strazile laterale: numara masinile sau pietonii. Apoi, in functie de niste indici de timp, le da verde unora sau altora.

Populatia localitatii vecine municipiului Cluj-Napoca depaseste 10.000 de locuitori. Majoritatea acestora fac zilnic naveta spre si dinspre oras pentru locul de munca sau scoli si gradinite. De asemenea, traficul greu care iese de pe Autostrada Transilvania la Nadaselu tranziteaza Baciu si apoi orasul, astfel ca este nevoie de proiecte menite sa fluidizeze circulatia auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *