Prabusirea vanzarilor de apartamente a continuat si in decembrie

Potrivit cifrelor pe decembrie 2018 eliberate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in municipiul Cluj-Napoca s-au vandut doar 319 apartamente. Scaderea fata de luna corespunzatoare a anului anterior (decembrie 2017) a fost de aproximativ – 62% (respectiv 319 raportat la 824).

Precizam din nou ca ne referim numai la municipiul Cluj-Napoca, nu si la Floresti, Baciu si alte zone limitrofe. De asemenea, avem in vedere strict numai numarul de apartamente, nu si constructiile tip case sau cele industriale. Apartamentele reprezinta piata imobiliara cea mai caracteristica care ne poate da indicii despre economia locala in ansamblu (confruntata cu probleme, cum ar fi situatia Bancii Transilvania).

Reamintim ca intr-un articol precedent am prezentat perioada iunie-noiembrie inclusiv situatia comparativa cu lunile anului precedent. In fiecare dintre aceste luni, vanzarile de apartamente in municipiul Cluj-Napoca au inregistrat scaderi masive in raport cu perioada de referinta, respectiv luna corespunzatoare a anului anterior. Tendinta a continuat neabatuta si in luna decembrie.

Punctul maxim de pana acum al recesiunii imobiliare, luna noiembrie 2018 (cand vanzarile s-au situat la doar a cincea parte din volumul vanzarilor de apartamente in Cluj-Napoca din noiembrie 2017) nu a fost depasit, desi scaderea de 62% este si ea pe aproape.

Scaderile din Romania nu au o legatura neaparata cu cele internationale, deoarece cumparatorii sunt diferiti. Nu vorbim in Cluj-Napoca de petrolisti cu bani (afectati de scaderea pretului barilului) sau finantisti beneficiari de diverse scheme de quantitative easing-uri (drastic reduse in prezent) care cauta o locuinta de lux intr-o piata puternica (Londra, Hong Kong, New York) – in suferinta fiind si acestea -, ci de simplii angajati care incearca sa substituie o rata unor chirii destul de ridicate.

Intr-un episod viitor, vom analiza si partea de oferta, respectiv situatia constructiilor, stocurilor, daca preturile pot fi mentinute si alte estimari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *