Scadere cu 9% a Bancii Transilvania la bursa!

Banca Transilvania Cluj cade cu 9% la bursa la minimul din 2016 incoace, in timp ce BRD se tranzactiona in scadere cu 6,4%, potrivit datelor BVB aferente zilei de ieri, ora 16:00. Indicele principal BET inregistra 6.966 puncte, cea mai scazuta valoarea din decembrie 2016 incoace.

Prabusirea la bursa vine si ca urmare a faptului ca guvernul PSD intentioneaza sa taxeze trimestrial activele bancilor si nu anual, ceea ce erodeaza drastic profibitabilitatea nu doar a bancii din Cluj, ci a intregului sistem bancar. In perioada recenta, bancile au inregistrat profituri colosale, mult peste omoloagele lor din alte tari.

Taxa pe activele bancare se va calcula si se va plati trimestrial, ceea ce inseamna ca la cotatia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuala a taxei se va situa la 1,2%, a afirmat Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila. In aceste conditii, bancile locale ar urma sa plateasca in contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei in 2019. Masura este benefica atat pentru bugetul statului, cat si pentru consumatori, clientii bancilor. Impozitarea ROBOR va determina bancile sa il stabileasca la un nivel mai redus, pentru a evita plata unui impozit mare.

Valoarea medie a ROBOR in ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplica trimestrial rata anuala  a taxei este de 1,2%. Initial, bancile au interpretat ca taxa se calculeaza anual si doar se plateste trimestrial.

2 thoughts on “Scadere cu 9% a Bancii Transilvania la bursa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *