De luni incepe colectarea selectiva a deseurilor

De luni incepe colectarea selectiva a deseurilor pe patru categorii in Cluj-Napoca. Nici operatorii de salubritate nu sunt pregatiti, nici cetatenii nu sunt bine informati.

Din 1 iulie devine obligatorie colectarea selectiva pe patru fractii: plastic/metal, hartie/carton, sticla, deseuri reziduale/amestecate/menajere. Conform municipalitatii, colectarea selectiva de la asociatii de proprietari (blocuri) si gospodarii individuale (case) se face astfel in cartierele de blocuri (asociatii de proprietari) – la punctele de colectare din zonele de blocuri, in containere/pubele/puncte menajere ingropate, personalizate pentru fiecare fractie: plastic/metal – galben; hartie/carton – albastru; sticla – verde, deseuri reziduale – negru.

La gospodariile individuale (case) deseurilor vor colecta in sacii de plastic colorati specific, furnizati in mod gratuit de operatorul de salubritate. Deseurile reziduale se vor colecta in pubela furnizata de operator. “Este interzisa amestecarea deseurilor. Este interzisa abandonarea deseurilor si depozitarea acestora in afara spatiilor special amenajate, conform legii nr. 211/2011”, a comunicat primaria.

PLASTIC/METAL

Se colecteaza in recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (peturi) se clatesc cu apa rece; ambalajele din plastic care nu se pot curata se colecteaza la deseurile reziduale. Dopul se scoate inainte de debarasare. Astfel, se economiseste spatiu prin presare.

DA: bidoane si cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protectie din plastic, jucarii de plastic, doze de bauturi, cutii de conserve, tacamuri de bucatarie.

NU: produse combinate din metal si plastic, polistiren din constructii, cutii/ bidoane cu resturi de vopsea, diluanti sau alte substante chimice periculoase, deseuri medicale (seringi folosite).

HARTIE/CARTON

Se colecteaza in recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin impaturire se economiseste spatiu.

DA: reviste, ziare, maculatura, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de oua, cutii de pizza, cutii de carton de bauturi (tetrapack) – se colecteaza uscate

NU: hartie si carton ce contin reziduuri de mancare, servetele si hartie bucatarie folosite, hartie de ambalat lucioasa

STICLA

Se colecteaza in recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticla se clatesc inainte de debarasare.

DA: ambalaje din sticla (fara capac), borcane (fara capac), damigene, ambalaje din sticla de la produse cosmetice.

NU: oglinzi, geamuri, produse din portelan, ceramica, cristal/vase rezistente la caldura.

Deseuri reziduale/amestecate

Deseurile reziduale sunt totalitatea deseurilor care nu se pot recicla. Exemple: resturi de mancare (carne, lactate, vegetale, oua), scutece de unica folosinta, absorbante, reziduurile/ excrementele animalelor de casa, continutul sacului de la aspirator, mucuri de tigara, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramica si portelan, vesela de unica folosinta foarte murdara, cenusa de la sobe (daca in afara de lemn se ard si carbuni), resturi vegetale din curte (daca sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit.

Categorii speciale de deseuri

Deseuri vegetale – provenite din toaletari arbori, arbusti, tuns gard viu, cosit iarba

La blocuri: Deseurile vegetale rezultate din toaletarea spatiilor verzi aferente asociatiilor de proprietari (domeniul public) se depoziteaza pe spatiul verde, in zona cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare si cu anuntarea Serviciului Spatii verzi din cadrul Primariei Cluj-Napoca:

La case: Ridicarea acestora se va face de catre operatorul de salubritate, contra cost, in baza unei solicitari.

Deseuri voluminoase – mobilier, covoare, saltele. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, in cadrul campaniilor de colectare, in baza unui program stabilit. In afara programelor stabilite, colectarea se va face in baza unei solicitari, contra cost.

Deseuri textile – Imbracamintea si incaltamintea uzata pot fi depuse in containerele Asociatiei Caritas Cluj.

Deseuri din constructii – Se ridica contra cost de catre operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodaresti/ platforme subterane si de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse in ultima zi de sambata a fiecarei luni, intre orele 09:00 – 13:00.

Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), in urmatoarele locatii: Strada Bucium – in vecinatatea garajului CTP Cluj-Napoca; Platoul Salii Sporturilor Horia Demian; Str. Meteor – str. Observatorului nr. 107; Strada Bobalnei nr. 62-64.

De asemenea, DEEE se colecteaza la statiile de colectare manuala Sigurec amplasate in Piata IRA si Piata 1 Mai, de luni pana vineri, orele 08:00 – 17:00.

In cazul necolectarii corespunzatoare a deseurilor, tariful va fi cu 25% mai mare. Sanctiunile sunt de 1.000 – 2.000 de lei pentru persoanele fizice si de 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *